Tips & Trucs
Hoe kan ik mijn cv resetten?
Dit kunt u terug vinden in de handleiding van uw cv-ketel.
Mijn cv-ketel geeft een storing aan.
In geval van een storing kunt u eerst zelf de volgende punten nalopen.
-
Brandt de waakvlam? (bij een oude ketel)
-
Staat de gaskraan open?
-
Zit de stekker in het stopcontact?
-
Staat er spanning op het stopcontact?
-
Staan de knoppen van de radiatoren open?
-
Staat de thermostaat goed ingesteld?
-
Indien uw ketel een resetknop heeft, ketel resetten.
-
Is de waterdruk van de ketel tussen de 1,5 en 2 bar? Mocht dit niet zo zijn, dan dient u de installatie bij te vullen en eventueel te ontluchten.
-
Maakt uw cv-installatie een borrelend geluid? Dan dient u de cv-installatie te ontluchten en eventueel bij te vullen.
-
Indien bovenstaande punten niet van toepassing zijn, kunt u contact met mij opnemen. Ik wil dan wel graag de storingscode weten.
Hoe kan ik mijn cv-installatie ontluchten en bijvullen?
Dit kunt u terug vinden in de handleiding van uw cv-ketel.
De radiator blijft koud, ook na het ontluchten.
Wanneer een oudere radiatorthermostaat voor lange tijd niet is gebruikt kan het voorkomen dat het materiaal dat in het water zit zich is gaan afzetten op de spindel van de radiatorafsluiter. Hierdoor kan deze vast blijven zitten. Bij nieuwe radiatorthermostaten komt dit probleem niet voor doordat hierbij gebruikt is gemaakt van moderne kunststof materialen en er speciale voorzieningen zijn toegepast. Het probleem kan opgelost worden door de thermostaatknop van de thermostaatkraan te verwijderen. Nadat u deze heeft verwijderd drukt u zachtjes de spindel (het pinnetje) die uit de radiatorafsluiter steekt naar binnen (nooit trekken!). De spindel moet 2 à 3 mm kunnen bewegen, anders zit die vast. Wanneer dit het geval is kunt u dat oplossen door zachtjes tegen zijn kant te slaan. Meestal wordt de spindel op deze manier weer vrij gemaakt. Wanneer de spindel weer vrij beweegt kunt u de thermostaatknop terug plaatsen. Wanneer het bovenstaande niet werkt, kunt u het beste contact met mij opnemen.
Het bovenste gedeelte van de radiator blijft koud
Theoretisch gezien zou een cv-installatie enkel water moeten bevatten. Maar in de praktijk komt het voor dat er heel langzaam lucht in de installatie terecht komt. Doordat lucht lichter is dan water trekt dit naar boven met als gevolg dat er aan de bovenkant van de radiator geen warm water kan komen. Hierdoor kan er op die plek ook geen warmte af worden gegeven en blijft het bovenste gedeelte dus koud.
Dit kunt u oplossen door de radiator en nog beter de hele cv-installatie te ontluchten. En daarna, indien nodig, bij te vullen. Het onderste gedeelte van de radiator blijft koud / de radiator is lauw. Wanneer de gewenste kamertemperatuur bijna is bereikt laat de radiatorthermostaat slechts een beperkte hoeveelheid water door de radiator stromen. Dit water kan snel afkoelen waardoor de radiator slechts voor een deel warm wordt.
Mijn cv-ketel heeft lekkage.
Wanneer het water buiten de ketel vandaan komt, kan het zijn dat de sifon van de cv-ketel verstopt zit. Dit kan verholpen worden door de sifon onder de kraan goed schoon te maken. Wanneer het water uit de cv-ketel loopt dient u contact met mij op te nemen.
De radiator blijft warm terwijl de ingestelde temperatuur al is bereikt.
In het binnenwerk van de radiatorafsluiter zit een rubberen kegel en een klepzitting die de waterstroom door de radiator moeten afsluiten. Het is mogelijk dat in het rubber van de kegel metaaldeeltjes van de installatiewerkzaamheden zijn blijven steken. Ook is het mogelijk dat er vervuiling van de cv-installatie is opgehoopt tussen de kegel en de zitting. Hierdoor kan het zo zijn dat wanneer de ingestelde temperatuur is bereikt, de radiatorthermostaat wil afsluiten, maar dat dit niet kan door deze vervuiling. Hierdoor blijft de radiator warm aanvoelen. Wij adviseren u om contact met mij op te nemen wanneer dit probleem zich voordoet.
Mijn gasverbruik is zo hoog (nieuwbouw-woning), hoe kan dit?
In het eerste jaar zit er nog veel ‘bouwvocht' in de muren, vloeren en plafonds van een nieuwbouw-woning. Wij adviseren u dan ook om uw woning het eerste jaar goed te ventileren. Na het eerste jaar zal het gasverbruik aanzienlijk dalen.
Waar kan ik de waterdruk van de cv-installatie aflezen?
Dit kunt u op de cv-ketel zelf aflezen, in de handleiding van de cv-ketel kunt u vinden waar op de ketel u dit kunt aflezen. Het is ook mogelijk dat u een bijpassende kamerthermostaat heeft, heel vaak kunt u ook hier de waterdruk van de cv-installatie aflezen.